Commercieel gebruik van beeldmateriaal gemaakt met AI

Het gebruiken van beeld dat met generatieve AI is gemaakt, is gemakkelijk, snel en goedkoop. Voor het produceren van beeldmateriaal hoeven geen dure fotografen en modellen te worden ingehuurd: tegen een fractie van die kosten kan AI beelden van hoge kwaliteit leveren waar – ogenschijnlijk – levensechte mensen op staan. Maar wat zijn de risico’s? Jasper Klopper en Dirk Visser bespreken de belangrijkste vragen en doen enkele praktische aanbevelingen.  Bron: Bb 2023/42T2_Bb_2317_Pages 3-6

Brexit; update intellectuele eigendom

Bb 2021/41 in vervolg op: "Brexit: mogelijke gevolgen voor het intellectuele eigendomsrecht" Bb 2016/76. Bijna vijf jaar geleden stemden de Britten voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (‘VK’) uit de Europese Unie (‘EU’). Inmiddels is Brexit een feit. Op 31 januari 2020 heeft het VK de EU verlaten. Na jaren van onderhandelingen is eind 2020 de handels- en samenwerkingsovereenkomst (hierna ook: Trade and Cooperation Agreement, afgekort TCA) tot stand gekomen die als basis moet dienen voor de toekomstige relatie tussen beide partijen.

Non Fungible Tokens en auteursrecht

Bb 2021/98 Non-fungible tokens (‘NFT’s’) worden soms verhandeld voor astronomische bedragen. Maar wat zijn ‘NFT’s' precies en hoe zit het met de (auteurs)rechten op NFT's en de onderliggende objecten?