Jacqueline Schaap
Advocaat sinds 1988. Focus op onrechtmatige perspublicaties en reputatieschade, auteursrecht, vormgeving, formatbescherming, (auteurs)contractenrecht, filmrecht, merkenrecht
en reclamerecht.
Verder lezen
Jacqueline is (co) Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, lid van de Tuchtraad voor de Financiële Dienstverlening en van de Raad van Toezicht van de Benelux Vereniging voor Merken en Modellen gemachtigden (BMM). Zij is lid van de International Trademark Association (INTA), de European Communities Trademark Association (ECTA), Association International pour la Protection de la Propriété Intellectuelle (AIPPI), Marques, de Benelux Vereniging voor Merken en Modellen gemachtigden (BMM), de Vereniging voor Auteursrecht (VVA), de Vereniging voor Reclamerecht (VvRr) en de Vereniging Intellectuele Eigendom Proces Advocaten (VIEPA). Jacqueline geeft regelmatig lezingen op het recht van de intellectuele eigendom en onrechtmatige perspublicaties.
Jacqueline Schaap is al 11 jaar door Chambers aangewezen als ‘key individual’ en is ook al jaren ‘leading individual’ in medial en entertainment in Legal 500. Zij heeft verschillende keren de ‘Client Choice Award’ voor copyright lawyer ontvangen en is verschillende keren door Best Lawyer aangewezen als ‘Media lawyer of the year’ en ‘Copyright lawyer of the year’.
Enkele aanbevelingen voor Jacqueline:
Legal 500 (2022) noemt haar ‘a giant in media entertainment. The kind of lawyer you want on your side in times of crisis’. In Chambers (2022) staat over haar ‘she knows the business, the market and the players and she is very easy to access and responds very quickly‘ en ‘she manages difficult cases well‘.
Jacqueline heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten ‘Intellectuele eigendomsrecht’ als hoofdrechtsgebied geregistreerd. Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit rechtsgebied.
Representatief werk:
– Procedure tegen Facebook voor het verwijderd houden van misleidende bitcoin advertenties met het portret van een bekende Nederlander.
– Procedure tegen Thierry Baudet over diverse tweets waarin hij een vergelijking maakte tussen de coronamaatregelen en de Holocaust.
– Diverse procedures voor tv-producenten, omroepen en uitgevers over de rechtmatigheid van tv-uitzendingen en perspublicaties waarin o.a. het portretrecht, gebruik van verborgen camera’s en
uitzend/publicatieverboden aan de orde kwamen.
– Diverse procedures over het format van tv-programma’s.
– Adviezen over reclame-uitingen, prijsaanduidingen en promotionele acties aan een grote supermarktketen.
– Procedure over het auteurs- en modellenrecht op een stoel waarbij aan de orde was of een stoel gebaseerd op de ‘sprietstoel’ uit de jaren 1940-1960 inbreuk maakte op de stoel Livorno van Homefashion Group.