Domeinnamen

Domeinnamen zijn de namen van internetadressen. Voor domeinnamen bestaat in Nederland geen aparte wettelijke bescherming. Domeinnamen die als merk worden gebruikt, kunnen op grond van het merkenrecht worden beschermd. Domeinnamen die als handelsnaam worden gebruikt, kunnen op grond van het handelsnaamrecht worden beschermd. Nodeloos verwarringwekkend gebruik van domeinnamen kan soms op grond van de regels over onrechtmatige daad (artikel 163 boek 6 Burgerlijk Wetboek) worden verboden.
.nl domeinnamen kunnen door een ‘registrar’ worden geregistreerd bij www.sidn.nl. Op de site van SIDN kan ook worden gezocht op beschikbaarheid en eigendom van .nl-domeinnamen. .eu domeinnamen kunnen worden geregistreerd bij EURid.com en andere zogenaamde ‘toplevel’-domeinnamen (.com, .org, .info, .net etc.) kunnen via allerlei andere registratie-instanties worden verkregen.
Voor domeinnamen bestaat ook de mogelijkheid van (internationale) domeinnaam arbitrage op grond van de Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy (UDRP) van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) die domeinnamen op het hoogste niveau uitgeeft.
Zie voor rechtspraak over domeinnamen de website domjur.nl